Skip to content Skip to footer

Συσχέτιση μεταξύ άγχους και διατροφικών επιλογών: τι λέει η επιστήμη

Ο Οκτώβριος αποτελεί τον μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψυχική μας υγεία. Το άγχος που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιδρά επιβαρυντικά σε αυτή. Γνώριζες ότι το άγχος μπορεί επίσης να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις διατροφικές σου επιλογές; Έρευνες εξετάζουν το πώς το stress επηρεάζει το τι, το πότε και το πόσο τρώμε, καθώς και την ποιότητα της διατροφής μας συνολικά.

Πώς επιδρά το stress στο «τι» τρώμε

Μια σημαντική μελέτη έδειξε ότι άτομα που αισθάνονται άγχος στην καθημερινότητά τους παρουσιάζουν αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών, ενεργειακών ποτών, έτοιμων αλμυρών σνακ, κατεψυγμένων φαγητών αλλά και fast food.

Επίσης, άτομα που δεν έχουν μία αποτελεσματική στρατηγική καταπολέμησης του stress τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα γλυκίσματα σε στιγμές έντονης πίεσης. Συνεπώς, φαίνεται ότι υπό την επήρεια έντονου stress συνήθως επιλέγουμε τρόφιμα με υψηλά λιπαρά και σάκχαρα αντί τροφίμων χαμηλού λίπους και θερμίδων. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε ανθρώπους που τείνουν να τρώνε περισσότερο όταν νιώθουν «συναισθηματική ένταση».

Πώς επηρεάζει το άγχος το «πότε» τρώμε

Όταν το άγχος της καθημερινότητας είναι έντονο, πολλοί άνθρωποι παραλείπουν βασικά γεύματα όπως το πρωινό, είτε επειδή νιώθουν «κόμπο» στο στομάχι είτε γιατί βιάζονται. Αυτό οδηγεί συχνά σε υπερφαγία στα επόμενα γεύματα της μέρας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα μίας μελέτης που ανέδειξε ότι όσοι παραλείπουν το πρωινό γεύμα καταλήγουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά κατά τις βραδινές ώρες. Αυτή η πρόσληψη «κενών» θερμίδων το βράδυ σχετίζεται κατόπιν με επιπλέον ενίσχυση του χρόνιου stress.

Συμπέρασμα

Το άγχος μπορεί να μας ωθήσει σε διατροφικές επιλογές χαμηλής θρεπτικής αξίας. Οδηγεί ουσιαστικά στην κατανάλωση θερμιδικά πυκνών τροφών, περισσότερων λιπαρών και γλυκών τροφίμων, μεγαλύτερων μερίδων και λιγότερων φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης.

Αυτές οι επιλογές επακολούθως μπορεί να ενισχύσουν το αίσθημα του άγχους ή της κακής διάθεσης, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.

 

«Το άγχος δεν γεμίζει μόνο το μυαλό, αλλά και το πιάτο μας.»

 

Τι μπορείς να κάνεις

  • Αναγνώρισε πότε το άγχος σε οδηγεί σε μη θρεπτικές διατροφικές επιλογές. Προσπάθησε να αντιληφθείς πότε τρως επειδή πραγματικά πεινάς.
  • Προγραμμάτισε τα γεύματά σου, εστιάζοντας τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα. Έτσι θα είσαι σε ετοιμότητα όταν και αν αισθανθείς πίεση.
  • Ανάπτυξε αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους. Για καλύτερα αποτελέσματα, συμβουλέψου έναν επαγγελματία υγείας.
  • Απόφυγε να παραλείπεις γεύματα. Ιδίως το πρωινό φαίνεται να έχει ευεργετικό ρόλο και να επηρεάζει θετικά τις μετέπειτα διατροφικές επιλογές της ημέρας.

Ο Οκτώβριος ας αποτελέσει μία ευκαιρία για να σκεφτούμε πιο συνειδητά πώς το μυαλό επηρεάζει το σώμα και τη διατροφή μας. Με μικρές πρακτικές αλλαγές μπορούμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο.

Η μέθοδος Evivios® υπερέχει ως η καλύτερη επιλογή για τη ρύθμιση του βάρους σου, γιατί βασίζεται στην επιστήμη και την εξατομικευμένη φροντίδα.

Με συνεχή ιατρική παρακολούθηση, οι ιατροί σου γίνονται οι σύμμαχοί σου, διαμορφώνοντας ένα πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σου ανάγκες και το ιατρικό σου ιστορικό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μια μεγάλη ποικιλία διατροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, που συνδυάζουν θρέψη και γεύση. Είτε προτιμάς γλυκές γεύσεις είτε αλμυρές επιλογές, η Evivios® σού προσφέρει λύσεις που κάνουν τη διατροφή σου ευχάριστη και εύκολη στην εφαρμογή, ώστε να εντάσσεται άνετα στην καθημερινότητά σου.

Η μέθοδος Evivios® δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα, είναι ένας σύμμαχος στην προσπάθειά σου για μια καλύτερη και πιο ισορροπημένη ζωή.

Ξεκίνα σήμερα! Επικοινώνησε μαζί μας και δες τη διαφορά στη διάθεσή σου, την υγεία και τη συνολική σου ευεξία!

Βιβλιογραφία

  1. Errisuriz VL, Pasch KE, Perry CL. Perceived stress and dietary choices: The moderating role of stress management. Eat Behav. 2016;22:211-216. doi:10.1016/j.eatbeh.2016.06.008
  2. Zellner DA, Loaiza S, Gonzalez Z, et al. Food selection changes under stress. Physiol Behav. 2006;87(4):789-793. doi:10.1016/j.physbeh.2006.01.014
  3. Widaman AM, Witbracht MG, Forester SM, Laugero KD, Keim NL. Chronic Stress Is Associated with Indicators of Diet Quality in Habitual Breakfast Skippers. J Acad Nutr Diet. 2016;116(11):1776-1784. doi:10.1016/j.jand.2016.03.016
  4. Oliver G, Wardle J, Gibson EL. Stress and food choice: a laboratory study. Psychosom Med. 2000;62(6):853-865. doi:10.1097/00006842-200011000-00016

Μετάβαση στο περιεχόμενο