Κάθε χρόνο, στις 29 Σεπτεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς μας υπενθυμίζει τη σημασία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, της πρώτης αιτίας θανάτου παγκοσμίως. Αναφορικά με τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, η παχυσαρκία και η δυσλιπιδαιμία βρίσκονται στο επίκεντρο. Πώς όμως επηρεάζει η απώλεια βάρους την καρδιά και τα λιπίδια αίματος;
Ακόμη και μία μέτρια απώλεια βάρους της τάξης του 5-10% (από το αρχικό), έχει αποδειχθεί πως επιδρά θετικά στους δείκτες λιπιδίων αίματος και στη συνολική καρδιαγγειακή υγεία.
Η μείωση του σωματικού βάρους-σωματικού λίπους οδηγεί σε:
- μείωση της ολικής και LDL-“κακής” χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων,
- αύξηση της HDL-“καλής” χοληστερόλης,
Μάλιστα μία πρόσφατη μετα-ανάλυση έδειξε όταν υιοθετείται διατροφή ή/και άσκηση με στόχο την απώλεια βάρους, για κάθε 1 kg μείωσης του βάρους επιτυγχάνεται:
- μείωση κατά 4.0 mg/dL στα τριγλυκερίδια
- μείωση κατά 1.28 mg/dL στην LDL-χοληστερόλη
- αύξηση κατά 0.46 mg/dL στην HDL-χοληστερόλη
Τα παραπάνω αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης καταδεικνύουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η διατροφή είναι αποτελεσματικότερη συγκριτικά με τη φαρμακευτική αγωγή.
Έχει βρεθεί ότι όταν λαμβάνεται αντιλιπιδαιμική αγωγή για κάθε 1 kg απώλεια βάρους τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
- μείωση κατά 1.25 mg/dL στα τριγλυκερίδια
- μείωση κατά 1.67 mg/dL στην LDL-χοληστερόλη
- αύξηση κατά 0.37 mg/dL στην HDL-χοληστερόλη
«Η απώλεια βάρους, ακόμη και μικρού βαθμού, είναι δώρο ζωής για την καρδιά.»
Συνεπώς, γίνεται κατανοητό ότι η διατροφή και η υιοθέτηση νέων υγιεινών συνηθειών αποτελούν έναν ακρογωνιαίο λίθο για την πρόληψη και βελτίωση της υγείας μας.
Επιπλέον, η απώλεια βάρους βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνει την αρτηριακή πίεση και επηρεάζει θετικά τους δείκτες ενδοθηλιακής λειτουργίας. Εξίσου σημαντική είναι και η βελτίωση των δεικτών φλεγμονής (π.χ. CRP). Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα διατροφικά πρότυπα που οδηγούν σε απώλεια βάρους – όπως η Μεσογειακή δίαιτα ή οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων – έχουν επιδείξει καρδιοπροστατευτικές δράσεις, ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους.
Τι να κρατήσεις!
Η απώλεια σωματικού βάρους, ακόμα και μετρίου βαθμού, οδηγεί σε μετρήσιμες και σημαντικές βελτιώσεις στο λιπιδαιμικό προφίλ. Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς μάς υπενθυμίζει ότι είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τη ζωογόνα λειτουργία της. Και μην ξεχνάς ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μέσω ισορροπημένης διατροφής και ήπιας άσκησης, είναι το κλειδί για τη μακροχρόνια καρδιοπροστασία.
Η μέθοδος Evivios® υπερέχει ως η καλύτερη επιλογή για τη ρύθμιση του βάρους σου, γιατί βασίζεται στην επιστήμη και την εξατομικευμένη φροντίδα.
Με συνεχή ιατρική παρακολούθηση, οι ιατροί σου γίνονται οι σύμμαχοί σου, διαμορφώνοντας ένα πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις δικές σου ανάγκες και το ιατρικό σου ιστορικό.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μια μεγάλη ποικιλία διατροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, που συνδυάζουν θρέψη και γεύση. Είτε προτιμάς γλυκές γεύσεις είτε αλμυρές επιλογές, η Evivios® σού προσφέρει λύσεις που κάνουν τη διατροφή σου ευχάριστη και εύκολη στην εφαρμογή, ώστε να εντάσσεται άνετα στην καθημερινότητά σου.
Η μέθοδος Evivios® δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα, είναι ένας σύμμαχος στην προσπάθειά σου για μια καλύτερη και πιο ισορροπημένη ζωή.
Ξεκίνα σήμερα! Επικοινώνησε μαζί μας και δες τη διαφορά στη διάθεσή σου, την υγεία και τη συνολική σου ευεξία!
Βιβλιογραφία
Magkos F, Fraterrigo G, Yoshino J, et al. Effects of Moderate and Subsequent Progressive Weight Loss on Metabolic Function and Adipose Tissue Biology in Humans with Obesity. Cell Metab. 2016;23(4):591-601. doi:10.1016/j.cmet.2016.02.005
Hasan B, Nayfeh T, Alzuabi M, et al. Weight Loss and Serum Lipids in Overweight and Obese Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Clin Endocrinol Metab. 2020;105(12):dgaa673. doi:10.1210/clinem/dgaa673
Gjuladin-Hellon T, Davies IG, Penson P, Amiri Baghbadorani R. Effects of carbohydrate-restricted diets on low-density lipoprotein cholesterol levels in overweight and obese adults: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2019;77(3):161-180. doi:10.1093/nutrit/nuy049

